▪️لقب او در اوستا پَرَداته است، به معنی «نخستین کسی که برای حکومت تعیین شده» که در پهلوی و فارسی به صورت پیشداد در میآید و آغاز سلسلهٔ پیشدادیان از اینجاست. در برخی از متنهای پهلوی هوشنگ و «وئیکَرْد» دو برادری هستند که یکی فرمانروایی را بنیان مینهد و دیگری کشاورزی را. هوشنگ و […]
▪️لقب او در اوستا پَرَداته است، به معنی «نخستین کسی که برای حکومت تعیین شده» که در پهلوی و فارسی به صورت پیشداد در میآید و آغاز سلسلهٔ پیشدادیان از اینجاست.
در برخی از متنهای پهلوی هوشنگ و «وئیکَرْد» دو برادری هستند که یکی فرمانروایی را بنیان مینهد و دیگری کشاورزی را. هوشنگ و تهمورث در برخی از روایتها جزء نخستین فرمانروایان افسانهای فرض شدهاند. هوشنگ را فرمانروای هفت کشور دانستهاند که دیوان و جادوگران از مقابل او میگریزند. دیوهای مَزَن (مازَن یا مازَنْدر) به دست او نابود میشوند.
در شاهنامه، هوشنگ فرزندزادهٔ گیومرث است. هوشنگ بر دیو سیاه پیروز میشود. کشف آتش را به او نسبت میدهند. بنا به روایت شاهنامه، هوشنگ روزی با تنی چند از ملازمان به سوی کوه میرود. از دور ماری تیرهتن و تیزتاز را میبیند که دود از دهانش بر میخیزد. هوشنگ با نیروی تمام سنگی به سویش پرتاب میکند که به سنگی دیگر میخورد و به این ترتیب فروغ آتش پدیدار میشود و رازِ آتش کشف میگردد. جشن سده را یادبودی از این واقعه میدانند.
تاریخ اساطیری ایران
استاد دکتر ژاله آموزگار، صص ۴۶–۴۰
- منبع خبر : کانال استاد شفیعی کدکنی
Wednesday, 15 January , 2025