آقای استاندار ، آقای فرماندار ! *محیط زیست در گناوه مظلوم واقع شده /چند گام استوار بردارید مردم صد گام جلو می روند.* بندر گناوه یک شهرت ایرانی که نه یک آوازه جهانی دارد . بندری که از اقصی نقاط ایران برای خرید کالا و اقلام به این شهر ورود می کنند . بنادر چین […]
آقای استاندار ، آقای فرماندار !
*محیط زیست در گناوه مظلوم واقع شده /چند گام استوار بردارید مردم صد گام جلو می روند.*
بندر گناوه یک شهرت ایرانی که نه یک آوازه جهانی دارد . بندری که از اقصی نقاط ایران برای خرید کالا و اقلام به این شهر ورود می کنند . بنادر چین و امارات متحده عربی ، کویت ، ژاپن و … شاید در برخی موارد بهتر از شهروندان گناوه ای با جغرافیا و فرهنگ این دیار کهن آشنایی دارند ، و این آوازه شهری مسئولیت متولیان خدمت رسانی به مردم را در این شهر سنگین تر می نماید ، اما متاسفانه در این نقطه جغرافیایی از ایران با آن توصیف بیان شده ، چندین معضل محیط زیستی مشاهده میشود و می توان گفت به نوعی ریشه در بی توجهی های صورت گرفته در سالهای متمادی داشته و برای همشهریان عادی شده است.
کافی است فقط ده دقیقه در شهر و یا نیم ساعت در شهرستان با وسیله نقلیه پایش نمایید تا هر آنچه را که می توان معضل محیط زیستی نامید در اینجا مشاهده کرد.
*فاضلاب ؛*
معضل فاضلاب گناوه را شاید کمتر شهروندی متوجه نشده باشد.
اجرای ناقص فاضلاب در محلاتی که انشعاب وارد آن شده ، محلاتی که فاقد طرح اجرای شبکه فاضلاب شهری اند ، فاضلابی که وارد دریا میشود، فاضلابی که وارد کانال دفع آبهای سطحی میشود، فاضلابی که به سمت ایستگاه به اصطلاح تصفیه خانه ( فقط اسم تصفیه خانه را دارد ) روانه میشود و فاضلابی که از تصفیه خانه به سمت دریا سر ریز شده که باعث آلودگی گسترده منطقه میشود( حتی در سفره غذایی شهروندان نیز می تواند وارد شود).
در بخش ریگ بویژه بندر ریگ از اجرای طرح فاضلاب خبری نیست و روستاهای شهرستان هم هیچ گونه انشعاب فاضلابی وارد محلات نشده و همچنان به اشکال سنتی قبل دفع و یا وارد کانال های دفع آبهای سطحی میشوند و این مساوی است با آلودگی سفره های زیر زمینی ، به خطر افتادن سلامت شهروندان ، آلودگی دره های فصلی و دریا.
*پسماند ؛*
متاسفانه علیرغم مصوب شدن طرح ساماندهی سایت پسماند شهرداری بندر گناوه در اوخر تابستان سال گذشته تا کنون هیچ گزارشی مبنی بر اجرایی شدن این طرح به شهروندان ارائه نشده و یا حداقل اقدام چشم گیری مشاهده نشده است . طرحی که در زمان شهرداران گذشته آغاز و قبل از آغاز دوره شهردار جدید ( در دوره دکتر رستمی و مهندس خوشرفتار) در کارگروه پسماند استان مصوب شد اما متاسفانه تاکنون گزارشی پیرامون آخرین اقدامات انجام شده در این زمینه به دغدغه مندان ارائه نشده است .
در صورت اجرای صحیح ، اصولی و کامل این طرح می توان شاهد تحولی در حوزه مدیریت پسماند شهرستان گناوه بود و این تهدید بزرگ علیه محیط زیست و سلامت شهرستان را کاهش و به سمت منبعی درآمد زا برای شهرداری سوق داد.
در واقع با اجرای طرح ساماندهی پسماند گناوه که در زمان شهرداری دکتر رستمی فرآیند مطالعاتی آن با همکاری اداره محیط زیست و یک شرکت دانش بنیان انجام شد ، می تواند شهرستان گناوه را در سطح کشور به یکی از سرآمدان این حوزه تبدیل نمود اما متاسفانه عزمی برای انجام این کار مشاهده نمی گردد.
*نخاله های ساختمانی؛*
کافیست گشتی در محلات شهر گناوه بزنید . نخاله های ساختمانی همچون تپه هایی کوچک در گوشه گوشه شهر نمایان است.
در مناطقی مثل تل چیتی که می توانند زیبایی های شهر را دوچندان کنند تخلیه نخاله های ساختمانی چهره بندر گناوه را زشت کرده است.
سال گذشته در دوره شهرداری جواد رستمی طرح ساماندهی سایت نخاله های ساختمانی با همکاری امور آب و محیط زیست آغاز گردید اما متاسفانه پس از گذشت نزدیک به هشت ماه از فعالیت شهردار جدید هیچ خبری از پی گیری این مصوبه کمیته پسماند شهرستان نیست و همچنان شاهد تخلیه نخاله های ساختمانی در گوشه گوشه شهر هستیم .
*سگ های بلا صاحب ؛*
در سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۰۰ مورد حیوان گزیدگی و در سال ۱۴۰۲ با رشد ۵۰ درصدی این آمار به بیش از ۳۰۰ مورد گزیدگی در سطح شهرستان گناوه رسید و این آمار به گفته کارشناسان نشان دهنده یک وضعیت بحرانی در سطح شهرستان بوده و امنیت سلامت روحی و جسمی شهروندان را با خطر مواجهه نموده است .
ضمناً حجوم سگ های بلا صاحب در سطح شهرستان باعث بالارفتن میزان حوادث جاده ای و شهری برای وسایل نقلیه شده است .
*عدم وجود منطقه شکار ممنوع ؛*
شهرستان گناوه در طی سالهای نچندان دور زیستگاه پرندگان نادر و چهار پایان وحشی متعددی بوده که هر یک برای ادامه حیات وحش منطقه سودمند بوده اند اما متاسفانه در طی سالهای متمادی به دلیل شکار بی رویه نسل این حیوانات منقرض شده است و برای جلوگیری از ادامه این روند نیازمند ایجاد یک منطقه شکار ممنون ، ایجاد پاسگاه های محیط بانی و افزایش محیط بانان می باشد . در طی سالهای گذشته شاهد مکاتباتی از سوی متولیان در شهرستان در این خصوص بوده ایم اما متاسفانه مرکز نشینان استان و کشور نسبت به این موضوعات مهم بی توجه یا کم توجه بوده اند.
*جلوگیری از تعرض به حریم دریا ، رودخانه ها و دره های فصلی ؛*
نیاز به کنکاش گسترده نیست . کافی است سری به حاشیه دره خرگوشی یا دره گپ بزنیم . یا سواحل دریا را در روستاهای اطراف و ساحل خود گناوه ببینیم تا متوجه عمق فاجعه شویم .
همچنین خور مرده شور که محل تجمع و زندگی بخشی از پرندگان و آبزیان دریایی می باشد را از دادن حق آبه محروم نموده ایم. لایروبی خور مرده شور می تواند باعث ایجاد یک منطقه بکر گردشگری در بخش ساحل گناوه شود.
*کمبود پارکینگ در سایت تجاری بندر گناوه ؛*
کمبود پارکینگ در سطح شهر نه تنها باعث مشکل ترافیکی شده بلکه به دلیل ایجاد ترافیک مشکلات عدیده ای از قبیل آلودگی هوا در سطح بازار تجاری گناوه نیز شده است .
این مهم شاید در نگاهی معمولی به چشم نیاید اما با اندکی بررسی علمی می توان به طور کامل به وجود این معضل پی برد.
به راستای چرا شهرداری ، شورای شهر و در مجموع کمیته ترافیک شهرستان به فکر گرفتن زمین های معرفی شده وزارت کشور برای ایجاد پارکینگ در سطح شهر نیستند .
*نکته پایانی ؛*
موارد مطروحه بالا که به صورت خلاصه بیان شده فقط تلنگری است برای یادآوری مشکلات زیست محیطی شهرستان که برای چرایی وجود آنها، آسیب های وارده بر سلامت شهر و شهروندان ده ها مطلب تخصصی تر می توان به رشته تحریر در آورد اما این فقط یک هشدار و یادآوری می باشد . بدون شک اگر متولیان دلسوز و پای کار باشند شهروندان نیز همگام و همسو با آنها برای رفع این معضلات گام خواهند برداشت .
- نویسنده : حمید عشایری
Tuesday, 1 July , 2025