نهم مهر (اول اکتبر)برابر با روز جهانی سالمندان است. روزی که به احترام کهنسالانی نامیده شده که در جوانی و میان سالی تجربه ها آموختند .موهای سفید و کمر خمیده سالمندان هر چند حکایت از پیری و ناتوانی وجودشان دارد اما دلشان زنده و لبریز از خاطرات تلخ و شیرین است .احترام به پیشکسوت […]
نهم مهر (اول اکتبر)برابر با روز جهانی سالمندان است. روزی که به احترام کهنسالانی نامیده شده که در جوانی و میان سالی تجربه ها آموختند .موهای سفید و کمر خمیده سالمندان هر چند حکایت از پیری و ناتوانی وجودشان دارد اما دلشان زنده و لبریز از خاطرات تلخ و شیرین است .احترام به پیشکسوت و سالمند احترام به فردای خود است اگر مسئولان شهر و استان بنا دارند برای ارتقاء منزلت اجتماعی سالمندان و پیشکسوتان در عرصه های فرهنگی ، ورزشی، اجتماعی ، تمهیدات و تسهیلاتی را فراهم نمایند درد دلها و پیشنهادات زیر را برای هماهنگی بین دستگاه های اجرایی در جهت خدمت رسانی به جامعه سالمندی تقدیم می نمایم. برخی از پیشنهادات در سند سالمندی و دیگر اسناد بالادستی نیز در سالهای اخیر مورد توجه بوده اما هرگز به عمل نایل نشده است. بر اساس تقویم یک روز یادی از آنان می شود و سپس فراموش
می شوند.لاز م به ذکر است که جمعیت این گروه رو به افزایش است و بی توجهی دستگاههای اجرایی و مقامات مسئول میتواند در آینده به مشکلاتی تبدیل شود.
۱ – هیات ورزشهای همگانی و در راس آن فدراسیون ورزش های همگانی در کشور متولی ایجاد جامعه ای با نشاط و سالم از سنین کودکی تا سالمندی هستند. زندگی شاد نیازمند جسم سالم است. انجام فعالیت های منظم و شرکت در برنامه های ورزشی و تفریحی برای سالمندان و پیشکسوتان دارای مزیت های فراوان است و با حفظ و توسعه سلامت افراد ارتباط معناداری دارد زیرا انسان را قادر می سازد تا حوادث ناشی از زندگی روزمره را با قدرت بیشتری تحمل کند . فعالیتهایی که در قالب ورزش های همگانی عرضه میشود میتواند زندگی را شاد و سالم و نیز در خانه ماندن و سکون و بی تحرکی را به جنبش و پویایی تبدیل کرده و باعث افزایش سلامت افراد شود.
۲- رواج ورزش در سطح عمومی و ایجاد انگیزه برای فعالیتهای متنوع ، بستر مناسبی را برای سلامت جسم و روان و نشاط و کاهش بیماری ها و ناهنجاری ها فراهم می کند .همه این امور مستلزم نگاه ویژه مجریان و قانونگذاران در تامین نیازهای مالی برای حضور مربیان متخصص در این حوزه است .امروز متاسفانه شاهد آن هستیم که برای اعزام چند ورزشکار پیشکسوت و سالمند به جشنواره ها و رقابت های سطح کشور هیات ورزش های همگانی از توانایی مالی لازم برخوردار نیست تا چه رسد به اشاعه ورزش همگانی در ابعاد غیر قهرمانی که پایه ورزش قهرمانی نیز
می باشند و ایجاد جامعه سالم را به دنبال دارد و هر مدیری و علاقمندی که آستین همت و خدمت را بالا زده تا در این زمینه حرکت موثری انجام دهد را به بن بست می رساند .
۳- در استان بوشهر ۱۶ هزار و ۵۰۰ نفر بازنشسته مشترک صندوق بازنشستگی کشوری و ۳۲ هزار بازنشسته تامین اجتماعی غیر از افراد تحت تکفل آنان را داریم اگر هر بازنشسته سه نفر تحت تکفل داشته باشد قریب به ۱۵۰ هزار نفر از جمعیت استان را تشکیل میدهند کانونهای بازنشستگی خدماتی را در حد توان برای بازنشستگان دستگاههای اجرایی خود انجام میدهند اما فاصله بین نیازها و انتظارات جامعه سالمندی و پیشکسوت با توان کانونها اجرای هر نوع برنامه ریزی برای سلامت این قشر فرهیخته را با مشکل مواجه میکند . بنابراین روزهایی که در تقویم نامگذاری شده است نیز کم کم به فراموشی سپرده می شود.
۴- به رغم مطالعات این حقیقت که فعالیت بدنی کلید سلامتی ، عمر طولانی و چهره خوب است و به رغم تمامی آنچه ما درباره کلسترول، بیماریهای قلبی، دیابت و … میدانیم این واقعیت باقی میماند که ما ملت تنبلی هستیم واستان بوشهر نیز در مسیر کمتحرکی رتبه بالای کشور را داراست( معاون دانشگاه علوم پزشکی) . یک حساب سرانگشتی این است که شما باید حداقل ۵ ساعت در هفته را به ورزش و فعالیت بدنی اختصاص دهید . بدین منظور ضرورت دارد که ورزش همگانی در بودجه بندی کشور جایگاه ویژه ای داشته باشد تا نیاز به درمان و بیمارستان و… کمتر شود. معمولاً ما استرسهای روزانه را بر سلامتی مان و بروز بیماریها نادیده میگیریم .اوقاتی که احساس گرفتگی وکسلی داریم بهتر است که روح خود را از طریق پیوستن به طبیعت ، زنده سازیم. ورزش در هوای آزاد و طلوع خورشید یکی از بهترین هدایایی است که میتوانیم به بدن با ارزش خود هدیه کنیم . پیادهروی فعال در طبیعت راه درمان بسیاری از بیماریها است و اثرش خیلی بیشتر از قرص و دارو است.
۶- در استان و شهر ما بوشهر تا کنون فضای مناسب برای رفاه و آسایش ورزش سالمندی پیشبینی نشده است. سالهاست که کانونهای بازنشستگی در بوشهر و برازجان که از لحاظ آماری شرایط لازم را دارند تلاش میکنند تا مانند سایر استانها خواسته هایشان را مسئولان مورد توجه قرار دهند .یکی از درخواست ها احداث خانه امید است که در بوشهر در سال ۹۳ توسط شورای شهر به تصویب رسید اما عدم اطلاع مجریان از قانون از یک سو و شاید تنگ نظری یا بی توجهی ، بیشتر تلاش ها به سمت سویی سوق داده شد که نهایتاً دلیلی برای مخالفت تراشیده شود . متاسفانه در برنامههای مسئولان تا کنون، راهی برای درمان این درد بی درمان یافت نشده است!!!
مسئولان محترم اجرایی شهر و استان متوجه باشند که در بیش از ۵۰ نقطه کشور حدود ۲۸ استان از بودجه ملی استفاده کردهاند تا سالمندان بازنشسته و پیشکسوت مکانی برای رسیدگی به امور فرهنگی، ورزش، بهداشت ،مطالعه، شعر و ادب و تحقیق و پژوهش و… داشته باشند اما در استان بوشهر به هر دری کوبیدیم جز تعارفات خشک و خالی بهره ای نبرده ایم . بجز تکرار این جمله که :سالمندان و بازنشستگان ، فرهیختگان جامعه هستند پاسخ دیگری به ما داده نشد. واین شعر شاعر با ذوق را برایمان تداعی می کند که:
پیشکسوت کرده ای نامم ولی جز باد نیست
مایه فخرم ولی جز وصف بیبنیاد نیست
گاه باور می کنم حرف تو را قد می کشم
ویژه آن وقتی که میگویی چو تو استاد نیست
حرف شیرین میزنی گویی وطن مدیون توست
پس چرا خسرو برد بّر ، نامی از فرهاد نیست…..
اکنون در انتظار حمایت شورا و شهردار جدید هستیم تا اِن شاالله نتیجه ۱۰ سال مطالبه گری پیشکسوتان عرصه خدمت و ایثار ،ختم به خیر شود.
✒️چند پیشنهاد در راستای بخشی
از نیازها و انتظارات
۱- فراهم آوردن بستر مناسب برای همکاری فیمابین دستگاههای اجرایی استان با هیئت ورزشهای همگانی و کانونهای بازنشستگی در حوزه سلامت ورزش و تغذیه
۲- برخورداری سالمندان و پیشکسوتان بازنشسته از خدمات رفاهی دستگاههای اجرایی ذیربط
۳ – استفاده از تجارب سالمندان و پیشکسوتان در عرصه های فرهنگی، اجتماعی و ورزشی
۴- صدا و سیما با پخش برنامههای مشخص در برنامههای جاری خود نسبت به ترویج و نهادینه کردن احترام و تکریم پیشکسوتان و سالمندان مبادرت ورزد.
۵- استفاده از امکانات ورزشی در اختیار اداره کل ورزش و جوانان و سایر دستگاههای اجرایی به صورت رایگان
۶ – شرکتهای هواپیمایی و راهآهن دولتی موظف به تخفیف ویژه بلیط برای مسافرت های داخلی سالمندان و پیشکسوتان شوند. در همین راستا در هفته سالمند – چند روز پیش- مقرر شد که چهار نفر ورزشکار پیشکسوت را برای حضور در پیاده روی به مناسبت روز جهانی پیادهروی ۱۱ مهر به مازندران اعزام نماییم، اما به علت نداشتن بنیه مالی و هزینه های بالا قادر به انجام این اقدام نشدیم.
۷ – استفاده از مراکز اقامتی و هتل های تحت پوشش دستگاههای اجرایی به صورت نیم بها هر سال یک بار
۸- وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی موظف شود ترتیب اتخاذ نماید تا از طریق دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی هر سال یک بار به پایش سلامت سالمندان ۷۰ سال به بالا به صورت رایگان اقدام به عمل آید
✒️ اما سخنی با سالمندان و پیشکسوتان
۱- از خود مواظبت کنید چون هیچ فرد دیگری به خوبی خودتان از عهده این کار بر نمی آید شما حق زندگی سالم و بانشاط را دارید.
۲- پیاده روی در دل طبیعت ، بهترین درمان هر دردی است
۳- یادگیری برای زندگی را مادام العمر دنبال کنید
۴- ارتباط با دوستان را فراموش نکنید و در نگه داشتن رابطه دوستی تلاش کنید و به فکر داشتن دوستان جدید باشید زیرا هر چه سن بالا می رود تعداد دوستان نیز به دلایل متعدد کاهش مییابد.
امید است با توجه بیشتر مسئولان به سالمندان و پیشکسوتان در سال آینده مجبور به تکرار مطالبات و ارائه این پیشنهادات نباشیم.
عالی بازدار
سرپرست کمیته ورزش و فعالیت بدنی سالمندان هیات ورزشهای همگانی استان بوشهر
- نویسنده : عالی بازدار
- منبع خبر : نصیر بوشهر
Tuesday, 1 July , 2025