کمال الدین محمد وحشی بافقی شاعر قرن دهم هجری قمری، یکی از شاعران بلند آوازه ی ایرانی است که در قالب های شعری متعددی طبع آزمایی کرده، اما غزلیات پرشور و عاشقانه ی او، جایگاه ارجمند و والایی را در آسمان شعر فارسی به این شاعر دلسوخته ی بافقی اختصاص داده است. تاکنون کتاب هایی […]
کمال الدین محمد وحشی بافقی شاعر قرن دهم هجری قمری، یکی از شاعران بلند آوازه ی ایرانی است که در قالب های شعری متعددی طبع آزمایی کرده، اما غزلیات پرشور و عاشقانه ی او، جایگاه ارجمند و والایی را در آسمان شعر فارسی به این شاعر دلسوخته ی بافقی اختصاص داده است.
تاکنون کتاب هایی چند در معرفی شخصیت و آثار این شاعر بزرگ نوشته شده است اما جایگاه یک کتاب جامع و کامل در مورد وحشی بافقی، که معرف شخصیت و حاوی تحلیل کامل آثار او و اوضاع و احوال زمانه و شعر دوران او باشد، در کتابخانه ها و قفسه های خانه های هنر دوستان و علاقمندان به ادبیات فارسی واقعاً خالی بود .
خوشبختانه، اخیرا دکتر محمود ابراهیمی، نویسنده، شاعر و پژوهشگر کنگانی برای اولین بار چنین مجموعه ی ارجمندی را به جهان ادبیات فارسی اهدا کرده و این جایگاه خالی را با کتابی جامع و علمی در مورد زندگی و آثار وحشی بافقی پر کرده است.
ابراهیمی که خود نیز از طبع شعر و لطافت ذوق برخوردار است و تاکنون چندین مجموعه ی شعر از وی چاپ و منتشر شده است، پس از نزدیک به سه سال تحقیق و پژوهش، کتابی را با نام *« آن سوی عشق و مستی »* به جامعه ی ادبی ایران تقدیم داشته است که می تواند راهنمای خوبی برای دانشجویان و علاقمندان به ادب دیر پای فارسی باشد .
این کتاب در ۷۶۰ صفحه در مرداد ماه ۱۳۹۹ توسط انتشارات « نشر نخستین » در تهران به چاپ رسیده و منتشر شده است.
« آن سوی عشق و مستی » با یک مقدمه شروع می شود و سپس به موضوعات زیر می پردازد:
– زندگی نامه و آثار وحشی بافقی
– شهرستان یزد ( دار العباده )
– مکتب های وقوع و واسوخت
– شعر در دوران صفوی
– خلاصهای از مثنوی های وحشی بافقی
– مقایسه ی مضامین عاشقانه در اشعار عطار، حافظ، مولوی و وحشی بافقی
– مضامین شعری وحشی بافقی
– استادان وحشی بافقی
– شاگردان وحشی بافقی
– همروزگاران وحشی بافقی
– وحشی از دیدگاه سخنوران، مورخین و تذکره نویسان پیشین
– وحشی بافقی در گفتار سخنوران و اساتید و نویسندگان معاصر
– شاعرانی که وحشی تخلص کرده اند.
– تعداد ۱۰ سرفصل و موضوع دیگر نیز در این کتاب به تفصیل و دقت مطرح شده و مورد تحلیل و موشکافی و تفسیر قرار گرفته اند.
۳۶ صفحه تصاویر رنگی مرتبط با شهر بافق و آثار به جا مانده از دوران وحشی بافقی و همچنین فهرست اعلام و اماکن کتاب، بر زیبایی و اعتبار آن افزوده است.
نویسنده در مقدمه ی کتاب و در معرفی شاعر می نویسد:
*« من دیوان وحشی بافقی را دریایی پر از گوهر و کوهی مملو از معادن طلا و جواهرات گرانبها می دانم . وقتی که به اشعار، افکار و زندگی اش نظر می افکنم، او را در منتهای عظمت و بزرگی می بینم .*
*روح بزرگ و بلند پروازش را هیچ* *عقابی یارای همپروازی و همدوشی نیست. … باید دارای سینه ای آتش*
*افروز (۱) ودلی پر شور باشیم تا به عمق پر عشق و آتش و شور وحشی بافقی پی ببریم.*
*وحشی در این وادی پخته و سوخته شده است؛ اما نه چنان سوختنی که تمام شود و به انتها برسد، بلکه سوختنی است دائمی که روشنی و حیات می بخشد …. »*
نثر پخته و زیبای ابراهیمی، در کنار اطلاعات وسیع او از تاریخ ادبیات ایران و سبک های مختلف ادوار شعر فارسی و همچنین ذوق ادبی او، کتاب حاضر را به مجموعه ی ارجمندی از اطلاعات دسته بندی شده و تفسیر و تحلیل هایی تخصصی و از سر شوق و شعور تبدیل کرده است .
انتشار این کتاب را به جامعه ی ادبی ایران، بویژه دانشجویان و اساتید ادب فارسی کشور تبریک می گویم و امید است که بتواند به زودی جایگاه شایسته ای را در مراکز آکادمیک ادبی کشور احراز نماید .
حسن عبداللهی – بنک- شهریور ۱۳۹۹
———————————-
۱- الهی سینه ای ده آتش افروز
در آن سینه دلی وان دل همه سوز ( وحشی بافقی)
- نویسنده : حسن عبداللهی
- منبع خبر : نصیر بوشهر
https://nasirboushehronline.ir/?p=3343
Thursday, 3 July , 2025