۱۴ مرداد در خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی(ره) سال۶۰⬅️خبر رسید که دکتر [حسن]آیت را ترور کردهاند و شهید شده است و دو پاسدارش مجروح؛خیلی متأثر شدیم و مردم خیلی عصبانی و حق هم دارند، زیرا هر روز تعدادی از شخصیتهاینامدار انقلاب ترور و شهید میشوند و اگر وضع مدتی دیگر به همین منوال باشد، از […]
۱۴ مرداد در خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی(ره)
سال۶۰⬅️خبر رسید که دکتر [حسن]آیت را ترور کردهاند و شهید شده است و دو پاسدارش مجروح؛خیلی متأثر شدیم و مردم خیلی عصبانی و حق هم دارند، زیرا هر روز تعدادی از شخصیتهاینامدار انقلاب ترور و شهید میشوند و اگر وضع مدتی دیگر به همین منوال باشد، از نیروهایانقلابی سابقهدار کسی نمیماند.مشکل هم اینجا است که مجاهدین، سالها به عنوان نیروی خودی، در بین ما بودهاند واطلاعات کامل از وضع ما و موقعیت افراد، و راه وصول به آنها را در اختیار دارند. و بعد از انقلاب عوامل خود را به طور ناشناس، در خیلی از جاهای حساس نفوذ دادهاند. امروز همهتلفن ها، حاکی از خشم مردم نسبت به ضعف کنترل امنیتی ما بود.
سال۶۱⬅️ آقای فخرالدینحجازی که از هند آمده گفت که دوستان ترجیح میدهند که من از سفر هند به خاطر اظهارات خانم[ایندیرا]گاندی در آمریکا که از انقلاب اسلامی انتقاد کرده است، منصرف شوم. سفر مورد تردید قرار گرفته و به مشورت پرداختم.
سال۶۲⬅️احمد آقا آمد وراجع به [ترمیم] هیأت دولت، جنگ و گرانی صحبت کردیم و گفت به امام پیشنهاد شده که برایجلوگیری از نفوذ انجمنیها و تودهایها نمایندهای در آموزش وپرورش بگذارند؛ گفتم نفوذ آنهاقابل توجه نیست که نیاز به چنین کاری باشد. گفت امام مایلند به نحوی، رنجیدگی آقای [فضلالله]محلاتی را جبران کنند. آقای [فضل الله]محلاتی هم آمد و از اینکه اخیرا امام، همه مسئولیتهارا به عهده آقای [حسن]طاهری خرمآبادی گذاشتهاند، سخت گلهمند بود و خواستش این بود که درهمان سپاه بماند و با آقای [حسن]طاهری [خرمآبادی]، کارها را تقسیم کنند.
سال۶۳⬅️تقاضای رأی اعتماد به دولت در دستور بود.[آقای میرحسینموسوی] نخست وزیر صحبت کرد. مخالفین حرفهای مهم و تازهای نگفتند. آقای [احمد]آذریقمی [نماینده قم] در مورد تأیید امام از دولت، اظهارات بدی کرد که خالی از اهانت به امام نبود ودر مجلس مورد اعتراض قرار گرفت. لابد بعد هم، بیمسئله نخواهد بود.
سال۶۵⬅️ آقای [حسین]شیخالاسلام اطلاع داد که کاردار سوریه اطلاع داده احتمالاً در عراق کودتا شده و روابط تلفن و تلکس قطع شدهاست۲. به فرماندهان سپاه تذکر دادم که اگر کودتا محرز شد، تلاش کنند مراکز حساس مثل جاده بصره و امالقصر را بگیرند.
سال۶۶⬅️عصر آقای ]علی[ رازینی رئیس عقیدتی سیاسی سپاه آمد. از برخوردهای فرماندهان سپاه شکایت داشت. استعفاء نوشته است. گفتم استعفاء ندهند.
سال۶۷⬅️مهدیاز جبهه تلفن کرد و از کمبود وسایل نقلیه برای نیروها گفت و آقای محسن رضائی از نیاز به نان و یخ گفت که به ستاد کل تأکید کردم. آقای روحانی از خطر حمله عراق و منافقین به اشنویه گفت که به آقای رضائی گفتم آنجا را تقویت کنند .
سال۶۸⬅️ آقای [محمد محمدی] ریشهری آمد و گفت آمادگی ادامه کار در وزارت اطلاعات را ندارد و خواست که کسی را به جای او معرفی نمایم و نظراتی درباره کابینه داد
سال۶۹⬅️آقاى[سید حسین] موسویان از وزارت خارجه آمد. گزارش ملاقات سفیر سوئیس- حافظ منافع آمریکا – را داد که پیام [جرج بوش]، رییسجمهور آمریکا را آورده بود که به نوعى اطلاع از دخالت نظامى در مساله کویت داده و خواسته بود که ایران درگیر نشود؛ مىخواستند نظر ما را بفهمند که گفتم لازم است از طرح آمریکا مطلع باشیم تا نظر بدهیم.
آقاى [علی]فلاحیان، [وزیر اطلاعات] و معاون اطلاعات خارجى آمدند. گزارش کار دادند و از عدم همکارى وزارت امورخارجه و تداخل کار با سپاه پاسداران شکایت داشتند.شب مهمان آیتالله خامنهاى بودم. درباره مساله کویت و عراق و نامه صدام و احتمال مداخله آمریکا مذاکره شد. نظر ایشان و من متّفق بود: برای جلوگیری از دخالت آمریکا، نباید عملاً درگیر شویم و نباید اظهار رضایت کنیم.
سال۷۰⬅️[علیاصغر]جعفرى اصفهانى، [نماینده لنجان اصفهان] آمد و اظهار وفادارى کرد و کمک خواست. تقاضا کرد به تندروها بیشتر برسم که منزوى نشوند.آقایان [سید محمد]خاتمى با [اسدالله]بیات، مجید انصارى، [سید عبدالواحد]موسوى لارى و آشیخ حجت آمدند. از تعبیر شوراى نگهبان و احتمال حذف نیروهاى خط خودشان اظهار نگرانى نمودند و از من براى حل این مشکل استمداد کردند. گفتم با تفسیرکارى نمىشود کرد؛ حق شوراى نگهبان است، گرچه ممکن است تفسیر درست نباشد. بیشتر باید تلاش کرد که خطى برخورد نکنند؛ البته امکان حذف بعضىها هست.
سال۷۱⬅️محسن و آقاى [علی] فلاحیان، [وزیر اطلاعات] اطلاع دادند که جمعى از نمایندگان مجلس براى استیضاح آقاى [عبدالله] نورى، وزیر کشور امضا جمع مىکنند؛ پیغام دادم که منصرف شوند.
سال۷۲⬅️ آقاى [علی] شمخانى، [فرمانده نیروی دریایی] آمد. اظهار تمایل کرد که از مسئولیتهاى نظامى معاف شود و به وزارت کشور بیاید. قرار شد براى جلب موافقت رهبرى، پیگیرى بیشترى بشود.آقاى [ابوالقاسم] خزعلى آمد. تأکیداتى در خصوص به کارگیرى چند نفر داشت. مىگفت به سه نفر ارادت دارد. مرحوم بهشتى، آیتالله خامنهاى و من و همیشه دعا مىکند.
سال۷۳⬅️عصر به حاج احمدآقا تلفن کردم و احوالپرسى نمودم. سپس به منزلمان آمد. مقدارى صحبت کردیم. از علت انزوا و خانهنشینىاش پرسیدم. اظهار خستگى و افسردگى و کسالت جسمانى نمود. قرار شد به تدریج در جلسات و شوراهایى که عضویت دارد، شرکت کند.
سال۷۴⬅️عصر[آقایان حسین شریعتمداری، سیدمحمود دعایی، غفورگرشاسبی، سیدمحمدموسوی خویینیها، علی ربیعی، سیدمرتضی نبوی و مسیح مهاجری]، مدیران روزنامههای کیهان، اطلاعات، ابرار، سلام، کار و کارگر، رسالت و جمهوریاسلامی آمدند. برای تأمین کاغذ و پرداخت سوبسید استمداد کردند و سئوالاتی در مورد سیاستها داشتند. تذکراتی در مورد تعدیل انتقادهای تُند و شعارگونه دادم. آقای [موسوی]خویینیها، درخواست کرد، بنز زرهی که از سابق در دست دارد، بگیریم و یک پیکان بدهیم.
سال۷۵⬅️آقاى [قربانعلی] درى نجفآبادى، [رییس کمیسیون برنامه و بودجه] آمد. براى ادامه کار ریاستجمهورى من براى دوره آینده اصرار داشت که نپذیرفتم. از مدیریت دیگران اظهارنگرانى کرد. آقاى ولایتى، [وزیر امورخارجه] آمد. راجع به تهدیدهاى جدید آمریکا صحبت شد. شب آیتالله خامنهاى میهمانم بودند. درباره انتخابات [ریاستجمهوری] و تهدیدهاى آمریکا و نیز وزارت اطلاعات صحبت شد.
سال۷۶⬅️آقاى حسین مرعشى، [نماینده کرمان] آمد و نتیجه مذاکرات با رهبرى در مورد وزارت کشور آقاى [عبدالله] نورى را پرسید. گفتم آمادگى دارند که بعد از شروع کار مساعدت کنند، ولى به عنوان شرط تغییر فرمانده و رییس حفاظت اطلاعات ناجا نمیپذیرند.
دکتر [حسن] حبیبى آمد. راجع به نشان صحبت شد. آقاى خاتمى پیشنهاد داده که نشان «جمهورى» را در مراسم امروز به من بدهد، ولى تردیدهایى در مصلحت بودن هست و پیشنهاد شده متقابلاً من هم نشان به ایشان بدهم. مطابق قانون، رؤساى جمهور به محض احراز اکثریت آراء استحقاق دریافت نشان دارند که من از دو دوره کارم نگرفتم؛ سرانجام پس از مشورت، ترجیح دادند که عمل نشود
آقاى خاتمى، [رییس جمهور]، شرح مذاکراتش را با آیتالله خامنهاى در مورد وزارت اطلاعات گفت که به نحوى به راه حل دست یافتهاند.
ظهر آقاى [سیدمحمد]غرضى آمد. از آقاى حسین مرعشى گله کرد که گویا به آقاى خاتمى در مورد ایشان گزارش منفى داده است. گفتم توضیح مىخواهم، ولى خودش اضافه کرد که آقاى میرحسین موسوى گفته، آقاى غرضى وزیر دولت نیست، خودش دولت مستقل است و علاوه بر آن در زمان وزارت آقاى خاتمى، در جلسات دولت، معمولاً اختلاف نظر و تقابل داشتهاند
Tuesday, 15 July , 2025