کارگران پروژهای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ایران برای ششمین روز متوالی دست به اعتصاب زدند. بنا بر بیانیه منتشرشده از سوی مدیریت کمپین مرکزی نیروهای نفت و گاز، اعتصاب این کارگران با خواست افزایش دستمزدها و تغییر نوبتکاری به ۱۴ روز کار و ۱۴ روز استراحت آغاز شده که موسوم به کمپین ۱۴-۱۴ است. کارگران […]
کارگران پروژهای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ایران برای ششمین روز متوالی دست به اعتصاب زدند. بنا بر بیانیه منتشرشده از سوی مدیریت کمپین مرکزی نیروهای نفت و گاز، اعتصاب این کارگران با خواست افزایش دستمزدها و تغییر نوبتکاری به ۱۴ روز کار و ۱۴ روز استراحت آغاز شده که موسوم به کمپین ۱۴-۱۴ است.
کارگران این شرکتها اعلام کرده بودند که اگر تا آخر خرداد خواستههای آنها برآورده نشود، دست به اعتصاب خواهند زد. از روز ۳۰ خردادماه، کارگران چندین شرکت صنعت نفت با ترک محل کار دست به اعتصاب زدند.
تاریخچه اعتصاب کارگران پیمانی صنعت نفت
این اعتصابها محدود به چند روز پیش نبوده و از سال ۱۴۰۰، کارگران پیمانی با تشکیل کمپین ۱۴۰۰، اعتراض خود را نسبت به شرایط کار اعلام کردند. افزایش سطح دستمزد، پرداخت حقوق معوق و تغییر نوبت مرخصی از جمله خواستههای اعتصابکنندگان در سال ۱۴۰۰ بود. کمپین موسوم به ۱۴-۱۴، در سال ۱۴۰۰ با نام ۱۰-۲۰ شکل گرفت که مطالبه آن خواست ۲۰ روز کار و ۱۰ روز مرخصی بود.
در سال ۱۴۰۲ نیز اعتصابهای مشابهی موسوم به کمپین ۱۴۰۲ انجام شد. رسیدگی نکردن به مطالبات کارگران از سوی دولت و همچنین افزایش نیافتن دستمزدها را میتوان مهمترین دلایل این اعتصابها دانست.
اعتصابهای کمپین جدید نیز با خواستههای مشابه، از روزهای گذشته آغاز شده است و همچنان ادامه دارد. از خواستههای این کمپین میتوان به حذف پیمانکاران، افزایش دستمزدها، کاهش ساعت کاری به ۱۴ روز کار و ۱۴ روز استراحت، بهبود شرایط خوابگاهها و بهبود ایمنی محیطکار اشاره کرد.
شرکت فولادکوشان، آزمون فلز، جهادگران، پتروپالایش شرکت کیان سازه، اکسیر صنعت، آذرآب، زلال ایران، ممتاز گستر، شرکت اطمینان سازه، فیلترکاران پتروشیمی سلمان فارسی ماهشهر و … ازجمله شرکتهایی هستند که در راستای این کمپین، دست به اعتصاب زدهاند.
مشکلات کارگران پروژههای نفت و گاز
قدرت خرید بسیاری از کارگران به دلیل تورم و مشکلات ناشی از آن، کاهش چشمگیری داشته و امرار معاش در چنین شرایطی بسیاری سخت است. از سوی دیگر به نظر میرسد کارگران نسبت به واگذاری بسیاری از پروژههای نفتی به پیمانکارها اعتراض دارند و به نظر آنها این واگذاری، منجر به سلب مسئولیت دولت و پیمانکار شده است.
کارگرانی که دست به اعتصاب زدند مدعی هستند که مزایای شغلی به آنها تعلق نمیگیرد. عمده این کارگران از نوع کارگران پروژهای، ارکان ثالث، قرارداد موقت، حجمی، روزمزد و قرارداد معین هستند که به نظرشان دولت و پیمانکار با تغییر شرایط قرارداد، فرصت بهره از مزایای شغلی را از آنها سلب کردهاند.
آنطور که ایلنا گزارش داده، حشمتا… سلیمانی، عضو هیئت مدیره انجمن صنفی پالایشگاههای پارس جنوبی، با اشاره به شروع این کارزار اظهار کرد که واقعیت این است که نیروهای دارای پیمانکار که کار پروژهای مستمر دارند، بخش عمدهی معترضان به وضع موجود را تشکیل میدهند. این نیروهای مستمر معمولا هر چند سال یکبار پیمانکارشان تغییر میکند و با تغییر پیمانکار به نقطه صفر حقوقی بازمیگردند.
نتیجه اعتصاب کارگران غیررسمی صنعت نفت
کارگران بسیاری از طریق کمپین و شورای کارگران پیمانی صنعت نفت عنوان کردند که مشکلات آنها نه توسط دولت، نه توسط پیمانکار و حتی از طریق شورای اسلامی کار نیز رسیدگی نمیشود. به نظر میرسد شورای اسلامی کار، مدتها است که از رسیدگی به مشکلات این کارگران اجتناب کرده است. از این رو گفته میشود در بسیاری از شرکتها چندین سال است که دیگر شورای اسلامی تشکیل نمیشود و کارگران نیازی به وجود این شورا نمیبینند چرا که مطالبات آنها را پیگیری نمیکند.
کارگران پروژهای، ارکان ثالث، قرارداد موقت، حجمی و روزمزد از سال ۱۴۰۰ به جهت احقاق حقوق خود، کمپینهای مختلفی را شکل دادهاند.
لازم به ذکر است با این کارگران غیررسمی، از سال ۱۴۰۰ بارها کمپینهای مختلف شکل دادهاند اما بسیاری از مطالبات عنوانشده مانند افزایش دستمزد و ایمنی کار، هر سال تکرار میشود. طبق صحبتهای کارکنان بخش عمده بررسی نشدن مطالباتشان به دلیل توجه نکردن دولت و پیمانکارها به مشکلات آنها است. این موضوع نشان میدهد که با این که تا کنون مشکلات مطرحشده تا حدودی بهبود یافته، اما در نهایت از سه سال یپش تا کنون ادامهدار بوده و به سرانجام نرسیده است.
- منبع خبر : تجارت نیوز
Sunday, 24 November , 2024