?دو ماه گذشته بودکه دیوان محاسبات گزارش دوماهه تفریغ بودجه ۱۴۰۱ را منتشر کرد. در آن گزارش قید شده بود درآمدهای نفتی و گازی فقط ۱۵ درصد تحقق یافته است که با واکنش های عجیبی از سوی وزارت نفت و رسانه های همسو همراه شد. ?در ابتدا وزارت نفت گفت ما طبق برنامه نفت […]

 

?دو ماه گذشته بودکه دیوان محاسبات گزارش دوماهه تفریغ بودجه ۱۴۰۱ را منتشر کرد. در آن گزارش قید شده بود درآمدهای نفتی و گازی فقط ۱۵ درصد تحقق یافته است که با واکنش های عجیبی از سوی وزارت نفت و رسانه های همسو همراه شد.

?در ابتدا وزارت نفت گفت ما طبق برنامه نفت فروختیم و نهادهای دیگر مانند بانک مرکزی باید پاسخگوی برگشت پول باشند. در مرحله بعدی گفته شده پول نفت سه ماهه بر می گردد و اگر به دنبال آمار درست هستید باید تا انتشار گزارش چهارماهه دیوان محاسبات صبر کنید.

?حالا جدیدترین گزارش تفریغ بودجه به خوبی نشان می‌دهد اوضاع تا چه اندازه وخیم است. گرچه این نهاد برخلاف گزارش پیشین خود درباره میزان تحقق درآمدهای نفتی چیزی نگفته و این عدد را سانسور کرده ولی آورده است: « منابع وصولی حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص گاز صادراتی در چهارماهه نخست سال ۱۴۰۰ حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان بوده که در چهار ماهه نخست سال ۱۴۰۱ به حدود ۶۶ هزار میلیارد تومان رسیده است که از افزایش چشمگیر حدود ۵ برابری حکایت دارد».

?برای درک بهتر این عدد باید گفت در قانون بودجه سال جاری درآمد نفتی ۴۸۱ هزار میلیارد تومانی پیش‌بینی شده بود که اساسا باید در چهار ماهه نخست حدود ۱۶۰ هزار میلیارد تومان آن تحقق می یافت که طبق گزارش دیوان فقط ۶۶ هزار میلیارد تومان آن محقق شده است. چیزی حدود ۴۰ درصد!

?البته رقم ۶۶ هزار میلیارد تومان مربوط به درآمدهای گازی نیز است ولی از این نکته چشم پوشی کرده و این درآمد را هم به درآمدهای فروش نفت اضافه می کنیم که با این وجود٬ همه عملکرد وزارت نفت معادل ۴۰ درصد بوده است.

?با این عدد براحتی می توان میزان صادرات ایران را تخمین زد. میانگین قیمت نفت طی چهار ماه ابتدای سال ۱۴۰۱ معادل ۱۰۰ دلار بوده است که اگر ایران در هر بشکه ۱۰ دلار تخفیف داده باشد٬ درآمد ایران از هر بشکه صادراتی ۹۰ دلار است که با توجه به نرخ ۲۳ هزار تومانی دلار برای ریالی کردن درآمدهای نفتی٬ عدد مهمتری حاصل می شود.

?۶۶ هزار میلیاردتومان با نرخ دلار بودجه ای معادل ۲٫۹ میلیارد دلار برآورد می شود. حالا اگر قیمت نفت را نه ۹۰ دلار بلکه ۸۰ دلار در نظر بگیریم حداکثر طی چهار ماه نخست امسال حدود ۳۶ میلیون بشکه نفت صادرشده است که در خوش بینانه ترین نشان می دهد دولت روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت فروخته است!

?این در حالی است که سید مسعود میرکاظمی رییس سازمان برنامه و بودجه هم در گت و گوی اخیر خود گفته است بخش مهمی از درآمدهای نفتی در سال جاری تحقق نیافته است که نشان می دهد صادرات نفت کاهش شدیدی داشته است.

  • منبع خبر : میزنفت