نصیر بوشهر – خبر فرهنگی اجتماعی این روزهای مرکز استان بوشهر که تعداد زیادی از فعالان اقتصادی و تجاری استان بوشهر را متاثر کرد به درگذشت مرحوم اسماعیل آریان فر ( کنگانی زاده ) باز می گردد. مرحوم اسماعیل آریان فر (کنگانی زاده) نواده حاج حسین علی ناخدا بود. این نام که امروز کمی غریب […]

نصیر بوشهر – خبر فرهنگی اجتماعی این روزهای مرکز استان بوشهر که تعداد زیادی از فعالان اقتصادی و تجاری استان بوشهر را متاثر کرد به درگذشت مرحوم اسماعیل آریان فر ( کنگانی زاده ) باز می گردد.

مرحوم اسماعیل آریان فر (کنگانی زاده) نواده حاج حسین علی ناخدا بود. این نام که امروز کمی غریب به نظر می رسد نام یکی از بزرگان بوشهر بوده است. حاج حسین علی ناخدا علاوه بر این که بنیانگذار محله جفره مفگه و جفره ماهینی بود خود نیز از بازرگانان نامی حومه شهر بوشهر محسوب می شد .
حاج حسین علی ناخدا که از بزرگان تجارت دریایی بوده است به همین دلیل جفره که در آن ایام به نام مفگه به معنای جای مرغوب و اعیان نشین شناخته می شده را در جوار دریا و در نقطه ای کارشناسی شده از نظر جغرافیای منطقه ای برای رونق تجارت دریایی (اعم از صیادی و باربری خرد) تاسیس کرد.
این موضوع در کتاب “سرزمینهای شمالی پیرامون خلیج فارس و دریای عمان در صد سال پیش” تاًلیف محمدعلی خان سدیدالسلطنه بندر عباسی “کبابی” و در کتاب “راهنمای خلیج فارس” که توسط سازمان نقشه برداری نیروی دریایی انگلیس که اولین نسخه آن در سال ١٨٧٠ میلادی به چاپ رسیده و در نقشه های تاریخی این مکان به نام ایشان ثبت و مشخص گردیده است .
از آنجا که حاج حسین علی ناخدا بنیانگذار و زعیم محله جفره قدیم مفگه
(واقع در ١/۵ کیلومتری جنوب جفره کنونی ) و جفره ماهینی محسوب می شد در امر کمک رسانی به هم محله ای ها و اقوام خود نیز پیش دستی می کرد .
این روحیه باعث شده بود که اهالی جفره مفگه و جفره ماهینی او را در جایگاه یک صاحب سرمایه و به مثابه بانکی کوچک نام ببرند.
نقش اسماعیل کنگانی زاده به عنوان یک فعال اقتصادی در نوسازی و توسعه تجارت خرد دریایی بین بازرگانان بومی بوشهر دارای اهمیت زیادی بوده است. به همین دلیل می توان او را از اولین های بوشهر در ورود بومیان بوشهر به تجارت دریایی دانست.
نکته قابل توجه در رابطه با توسعه تجارت دریایی توسط مرحوم اسماعیل کنگانی زاده این است که ورود شناورهایی با تناژ بالای ١٠٠تن به بندر بوشهر را می توان آغاز رنسانس تجاری بوشهر دانست. از این منظر اگر بخواهیم به تحولات تجارت دریایی بوشهر بنگریم ورود شناوری با تناژ بیش از ٣٠٠ تن توسط اسماعیل کنگانی زاده به بوشهر پیشرانه مهم تجارت بوشهر محسوب می شده است.
کنگانی زاده در سال ها و ایامی شناور بزرگ ٣٠٠ تنی را وارد اسکله بوشهر کرد که شناورهای بومیان بوشهر با تناژهای بسیار کم و اندک نمی توانست پاسخگوی تحولات تجاری و گسترش تجارت بوشهر با کشورهای حوزه خلیج فارس باشد. ورود شناور بزرگ توسط یک بوشهری متخصص و با تجربه در امور تجارت دریایی که خود از پرسنل خوشنام و ناخدای زبده شناورهای اداره بنادر و دریانوردی بندر بوشهر بود و از سالیان گذشته فعالیت های ورزشی حرفه ای او نیز زبانزد خاص و عام بود باعث اعتبار افزایی اسماعیل کنگانی زاده در زمینه تجارت با مقیاس بسیار بیشتر از تجارت عرف (با شناورهای چوبی کوچک) شد.
ورود شناور بزرگ به بندر بوشهر توسط مرحوم اسماعیل کنگانی زاده به عنوان یک بومی خوش حساب و کتاب باعث استقبال تجار خوشنام و بزرگ بوشهر شد زیرا از آن پس نه دغدغه تامین شناور مورد اعتماد داشتند و نه نگران اختلاف حساب های احتمالی با صاحب شناور بودند. همین امر باعث افزایش سرمایه گذاری بوشهری ها در بحث تجارت شد. افرادی که قبلا چند پالت جنس وارد می کردند با ورود کنگانی زاده به زیرساخت تجارت دریایی وارد تجارت با مقیاس های بسیار بیش از گذشته شدند.
ورود شناور ٣٠٠ تنی به بوشهر باعث کاهش ریسک سرمایه گذاری شناوری، افزایش خوداتکایی و خودباوری بومیان به صنعت و تجارت دریایی و بهبود وضعیت کسب و کار و رونق شهر بوشهر شد.
همین امر تاثیر بسزایی در تحول در دیدگاه شناور داران بوشهری و ورود بوشهر به بحث شناورهای جدید، تحول در باربری دریایی بومیان داشت .
از دیگر سو اسماعیل کنگانی زاده با رونق کار خود اقدام به خریداری تعدادی ملک تجاری در مرکز شهر بوشهر کرد و موفق شد با ایجاد زنجیره کامل خرید از مبداء، حمل و عرضه در بازار، رونق دوچندان کار خود را تضمین کند.


این بازرگان خوشنام و فوتبالیست سرشناس و خیر نیکوکار نیک سرشت در نیمه پاییز سال ۱۳۹۹ خورشیدی جان به جان آفرین تسلیم کرد و خود دردریای بی کران رحمت الهی غوطه ور شد.
*فعالیت های ورزشی مرحوم اسماعیل آریان فر (کنگانی زاده)*
از نکات قابل توجه در زندگی اسماعیل آریان فر(کنگانی زاده) بازی در تیم های مطرح استان بوشهر از جمله ایرانجوان بوشهر، شعاع جفره و پاس بوشهر بود. در این مورد نیز ایشان از پیشکسوتان ورزشی بوشهر محسوب می شد و با حمایتها و تلاش های ایشان و دو برادر دیگرشان آقایان ابراهیم و عبدالرحیم کنگانی زاده که از فوتبالیستهای نامی بودند و هم دوره ای ها و اهالی محل باشگاه فرهنگی ورزشی شعاع جفره تاسیس گردید . که از افتخارات این باشگاه قهرمانی در لیگ استان در سال ١٣۴۴ و راهیابی به مسابقات کشوری است. نکته حایز توجه این است که تنها خانواده ای از جفره که سه برادر همزمان در یک تیم توپ میزدند فرزندان خانواده کنگانی زاده بود.

ضایعه درگذشت مرحوم اسماعیل آریان فر را به خانواده محترم ایشان و جامعه اقتصادی و ورزشی استان بوشهر تسلیت عرض می نماییم.
یادش مانا

  • نویسنده : س.برازجانی
  • منبع خبر : نصیر بوشهر