امید فراغت/روزنامه‌نگار:   ❗️آیا چین و روسیه بو بُرده‌اند که قرار است مذاکرات برجام به نتیجه برسد؟ هدف آنان از پذیرفتن عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای چیست؟اگر آن‌ها از نتایج مثبتی خبر دارند چرا مسئولان مردم ایران را نامحرم می‌دانند؟! ❗️نکته مهم این است کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای آن‌چنان که باید و شاید […]

امید فراغت/روزنامه‌نگار:

 

❗️آیا چین و روسیه بو بُرده‌اند که قرار است مذاکرات برجام به نتیجه برسد؟ هدف آنان از پذیرفتن عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای چیست؟اگر آن‌ها از نتایج مثبتی خبر دارند چرا مسئولان مردم ایران را نامحرم می‌دانند؟!

❗️نکته مهم این است کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای آن‌چنان که باید و شاید در یک فضای تعامل حداکثری نیستند به عنوان مثال رقابت و بعضا تقابل هند و پاکستان نمونه‌ای از این دوستی خاله خرسه است و یا همچنین تقابل چین و هند و …نیز در چنین فضایی معنی و مفهوم دارد بنابراین سازمان همکاری‌های شانگهای به نوعی یک شو و نمایش در برابر غرب است البته آرزوهایی مثل ایجاد ناتوی شرقی و از این دست آرزوها دورنمای اهداف‌شان است اما تا حصول نتیجه کشورهای زیادی آباد یا خراب خواهند شد!

❗️سوال مهم و کلیدی این است اگر برجام به نتیجه نرسد آیا اعضای سازمان همکاری‌های شانگهای جرات ایستادگی و همچنین حمایت کاربردی در مقابل تحریم ایران از سوی آمریکا و اروپا را دارند؟ یا مانند گذشته پشت ایران را خالی می‌کنند؟!

❗️متاسفانه چین و روسیه در خصوص به نتیجه رسیدن برجام زبان ذهن و زبان تن‌شان یکی نیست! شاید زبان تن‌شان در حمایت از برجام سخنوری دارد اما با توجه به معادلات و معاملات منطقه‌ای و جهانی زبان ذهن‌شان برجام دوست نیست! بر همین اساس از این که ایران بخواهد توازن روابط در نظام بین‌الملل بین شرق و غرب را برگزیند خیلی سخت نگران می‌شوند شاید بهتر باشد پذیرفتن عضویت کامل ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای را در چنین فضایی معنی و مفهوم کرد! بنابراین لازم است حکمرانان ایران بدون توجه به کارت بازی چین و روسیه و همچنین خواست و علاقه آنان، به عنوان یک بازیگر مستقل در روابط نظام بین‌الملل ورود کند و بپذیرند شرق‌گزینی و غرب‌گریزی و یا بالعکس دوای درد مشکلات موجود مملکت نیست.

❗️ تمام اعضای سازمان همکاری‌های شانگهای به نوعی در توازن و تعادل با غرب هستند حجم مراودات چین، روسیه، هند و پاکستان و …با آمریکا و اروپا بیان‌گر سیاست‌ورزی هوشمندانه آنان است بنابراین ایران هم باید در روابط نظام بین‌الملل روش و منشی مثل آنان داشته باشد در غیر این صورت آش همین آش و کاسه همین کاسه باقی خواهد ماند!

❗️آیا همان‌طور که چین و روسیه با کارت ایران در روابط بین‌الملل بازی می‌کنند اجازه می‌دهند ایران هم از کارت آنان در روابط بین‌الملل استفاده کند؟ متاسفانه تصور ذهنی حکمرانان چین و روسیه در قبال ایران، تصور آقابالاسری‌ست! تصوری کدخداگونه دارند! بر همین اساس تا هنگامی که نگاه برابری در روابط‌های اینچنینی حاکم نشود بازی بُرد- بُرد محقق نخواهد شد!

❗️البته شکل حضور در سازمان همکاری‌های شانگهای عالی‌ست اما این نفس حضور و نتایج آن برای منافع ملت‌هاست که نشان‌دهنده کاربردی بودن چنین سازمان‌هایی‌ست!

 

  • نویسنده : امید فراغت
  • منبع خبر : قانون